Домейн и хостинг: първи стъпки (и спънки) в създаването на уебсайт


Road

Необходимо условие ли е да си регистрираш домейн и да закупиш хостинг при създаването на собствен сайт? Доколко е възможно да минеш „тънко” и да започнеш без начална инвестиция? Мит или реалност е изобщо понятието безплатен уебсайт?

Мит. Непременно ли трябва да регистрирам домейн, преди да започна с изграждането на уебсайта си? За да си отговориш на този въпрос, първо трябва да разбереш какво всъщност означава домейн. Домейнът представлява адресът ти в интернет.  Така например, apple.com е домейнът на Apple. Подобно на физическите адреси от реалния свят, домейните указват къде в интернет се намира твоята уеб страница. В този смисъл, за да присъстваш в интернет действително е необходимо съдържанието на сайта ти да е поместено на виртуален адрес, или домейн.

Реалност. Да, но не съвсем. Повечето конструктори на уебсайтове предлагат напълно безплатно създаването на поддомейн върху техния собствен основен домейн. Какво означава това? Към всеки съществуващ домейн могат да бъдат създадени неограничен брой подразделения, като всяко от тях може да има собствено съдържание. В случая на Apple, поддомейнът, на който се помещава онлайн магазинът им, е store.apple.com. За да запазим аналогията с физическия адрес, представете си бизнес сграда, чийто собственик отдава офиси под наем на фирми с най-разнообразна дейност.

Мит. Ако нямам закупен хостинг, сайтът ми няма да се показва в интернет. За да бъде функционален един уебсайт, цялата информация, която го съставлява (текстове, картинки, дизайн), непременно трябва да е запазена на място, достъпно от интернет. Такова виртуално пространство най-често представляват т.нар. хостинг сървъри, които са нещо като общодостъпни големи компютри с много памет, които работят постоянно и могат да бъдат достигнати през интернет. Когато закупите хостинг, всъщност наемате част от тези „обществени сървъри”, за да качите на тях данните за уебсайта си.

Реалност. Хостингът е задължително условие, но не и закупуването му. Ако направиш сайта си с поддомейн от Weebly, Wix, или някоя от останалите платформи за създаване на уеб страници от нашата класация, ще откриеш, че хостингът там е безплатен. Това означава, че с публикуването на сайта ти той незабавно ще започне да се показва в интернет. Това време може да бъде съвсем кратко, тъй като с готовите дизайни и лесните за работа уеб редактори, които съвременните технологии са развили, сайтът ти може да бъде готов буквално в рамките на минути.

Тогава, кому е нужно хостинг и домейн?

Дали ще регистрираш домейн или не, зависи само от теб и от твоите цели. В случай, че намерението ти е просто да си направиш блог, домейнът е съвсем незадължителен. Много блогъри предпочитат да запазят поддомейн от типа на moiatblog.blogger.com. Ако обаче идеята на уебсайта ти е да представя фирмата ти в интернет, по-професионално би било да регистрираш домейн с името й. От една страна, хората ще припознават интернет адреса с твоя бизнес, а от друга ще им е далеч по-лесно да го запомнят. Що се отнася до хостинга, той е задължителен за сайтове и онлайн магазини, изработени на уеб платформи за по-напреднали потребители, които имат поне минимални умения за програмиране. Такива са WordPress или Joomla, например.

Ако смяташ себе си за начинаещ, разгледай класацията на StartWebsiting и потърси уеб платформата, която най-точно отговаря на твоето ниво и на визията за бъдещия ти сайт. От твоя нов уебсайт те делят само минути!

[Общо: 3    Средна оценка: 4.3/5]
Домейн и хостинг: първи стъпки (и спънки) в създаването на уебсайт written by StartWebsiting average rating 4.3/5 - 3 user ratings