Как да си направим сайт на училището


Как се прави сайт на класа

Това, което често се пропуска при създаването на сайтове на училището, класа, кръжока, и други подобни уеб начинания, е фактът, че управлението на сайта обикновено трябва да бъде споделяно между различни администратори. В много случаи това означава, че на хора на различни възрасти и от разнообразни специализации им се налага да се научат да работят с малко понятни за тях системи, каквито често биват традиционните платформи за поддръжка на сайтове.

За щастие, в онлайн пространството вече съществуват решения, които улесняват целия този процес – от първоначалния дизайн и създаването на сайта, през рутинната администрация и поддръжка, до добавянето на подобрения и нововъведения. Такива са повечето уеб конструктори, които разглеждаме в класацията на StartWebsiting. В тази статия ще ви разкажем по-конкретно как да си направите сайт с помощта на една от най-популярните уеб платформи, Weebly, известна най-вече с това, че е изключително лесна за работа и че предоставя почти неограничени възможности за редакция, дори в безплатната си версия. Освен това, ще се убедите, че между идейния проект и създаването на сайта ви делят едва няколко минути.

Първите 5 минути – избор на дизайн и създаване на сайта

Weebly напълно опровергава популярното твърдение, че началото е най-трудно. Защото за начало трябва само да се регистрирате на weebly.com, да напишете името на бъдещия сайт, и да си изберете дизайн. За да онагледим тази статия, направихме примерен сайт на несъществуващо училище, което нарекохме „П. К. Яворов”.

Веднага след първоначалната кофигурация ще видите редактора на сайта, който представлява и основната работна среда. Работата с него е лесна и интуитивна. Достатъчно е само да свикнете със системата “drag & drop”, при която за да въведете нов елемент (например текст, картинка, галерия със снимки и т.н.), е необходимо само да го изберете от редакционната лента, да щракнете върху него, и да го пуснете там, където искате да се появи на сайта. На тази страница ще намерите повече подробности за работата с Weebly.

Минимално съдържание

Съдържанието на сайта на училището или класа може и трябва да варира в зависимост от профила, историята, фокусът, който искате да поставите. Въпреки това, има няколко основни страници, които присъстват в повечето уеб сайтове от този тип.

Заглавна страница

Това е вашият шанс да направите добро първо впечатление. В общия случай, началната страница е първата, която ще видят посетителите на сайта, след като достигнат до него. Ето защо тя трябва да бъде прегледна и да съдържа кратко представяне на училището или класа. Ако искате да постигнете по-силен визуален ефект, можете да добавите слайдшоу със снимки.

Сайт на училището - начална страница

Учителски колектив

Всяко училище се гордее с учителите си. Ето защо, за да разкажете на бъдещите ученици и техните родители за чудесния колектив във вашето училище, можете да посветите страничка от сайта за представяне на всеки от тях. То може да бъде по-кратко, под формата на визитка, или по-дълго, биографично, описващо опита им и проектите, по които работят.

Сайт на училището - учителски колектив

Учебна дейност

Тук можете да включите учебната програма, график на класни работи и матури, извънкласни дейности, разпределение на класните стаи и т.н.

Често срещана практика е към основния домейн на сайта на училището да бъдат създадени под-домейни, обвързани с главния сайт, но разчитащи на своя собствена администрация и със собствено съдържание. Това е един от вариантите да направите различни сайтове на класа: всеки класен ръководител може да получи такъв под-домейн от типа deveti-a.uchilishte12345.com, който да разработи по свой вкус и със собствен дизайн. Ако това ви се струва прекалено сложно, можете просто да отделите страница на сайта, която накратко да разказва за постиженията на учениците и за отделните класове в училището.

Координати

Важно е да обозначите добре контактите за връзка с училището. Освен задължителните адрес, телефон и email, би било хубаво да добавите и карта от Google maps. По този начин всички ще ви намират лесно.

 

Изработката на сайт на училището или класа може да бъде толкова лесна, че всички да могат да се включат в нея, и толкова бърза, колкото трае голямото междучасие. Опитахте ли вече?

 

[Общо: 7    Средна оценка: 5/5]
Как да си направим сайт на училището written by StartWebsiting average rating 5/5 - 7 user ratings