Откъде да си „откраднем” картинки за сайта: 5 фотобанки с безплатни снимки


Фотограф

На много начинаещи блогъри и уеб дизайнери много често им се случва да изпаднат в творчески устрем и не по-рядко в творческа криза. В първия случай великолепната идея бързо се превръща в нов пост или визуален елемент на блога/сайта, а във втория – е, тогава може да отнеме седмици мъчително отбягване на темата. И двата случая обаче е добре човек да е подплатен с допълнителна доза вдъхновение – и тук следва да представим ролята на снимките и картинките в цялостния творчески процес.

Представете си, че току-що завършвате нова публикация в блога си – на тема „доколко е важен лимонът за домашната козметика”, например. Сега остава най-приятната част – да намерите хубава снимка с красиво момиче и лимон до него. Важно е да не се поддавате на първосигналното изкушение, а именно просто да потърсите в Гугъл подходяща снимка по ключови думи. Защо? Ами, най-вече защото рискувате без да искате да публикувате снимка със запазени права, която освен това е нечия интелектуална собственост. От това могат да произтекат няколко неприятни последствия – в най-лошия случай могат да ви осъдят, а в най-лекия, просто да загубите някоя и друга позиция в резултатите от търсенето в Гугъл.

Freepik

Тук ще намерите от всичко в изобилие – снимки, илюстрации, иконки, вектори. Freepik представлява своеобразна селекция, която включва и обединява в общи категории творби от други уебсайтове за безплатни ресурси.  Това до голяма степен може да ви спести търсенето и сравняването на снимки от различни източници и да улесни избора. Неотдавна от Freepik започнаха да публикуват и собствени разработки на различни теми, които в голямата си част са съобразени с естетическите правила на модерната концепция за т.нар. плосък дизайн.

Подходящо за: слайдшоу, презентация, илюстрация към текст, малки визуални елементи

Freepik image

Pixabay

Към днешна дата, това е една от най-богатите фотобанки. Сайтът разполага с над 240 000 професионални фотографии с висока резолюция от буквално всяка категория или тематика, която може да ви хрумне. Pixabay е онлайн платформа, с чиято помощ фотографи от целия свят споделят снимки и ги предоставят безплатно за неограничено ползване. Това превръща сайта в една от най-сериозните фото-общности в света. Макар че съществува от само 5 години, сайтът вече е вписан в официалните доставчици на обществено достъпни материали на Creative Commons, което го нарежда сред проекти като YouTube или Flickr.

Подходящо за: слайдшоу, презентация, цялостен фон

Pixabay image

Unsplash

Това, което можете да намерите в Unsplash в неограничени дози, е вдъхновение. Зашеметяващи пейзажи, лирика, уловени емоции в летни привечери – уверете се, че разполагате с достатъчно време, преди да отворите Unsplash. Всички снимки са свързани с името на автора си и с линк към портфолиото му.

Подходящо за: слайдшоу, презентация, цялостен фон

fuji-unsplash

All-Free-Download

Ако търсите иконка или стилизиран символ, това е вашето място. Макар да не може да се похвали с внушителен каталог от фотографии, All-Free-Download е много удачен, когато спешно ви трябва нещо малко и конкретно – знак, стрелка, знаменце, емотикон, лого. А ако имате нужда от няколко картинки от един и същи вид, можете да се възползвате от различни „комплекти” от иконки с еднотипен стил и дизайн.

Подходящо за: малки визуални елементи, илюстрация към текст

all-free-download-icons

New Old Stock

Затаете дъх… пред вас стои колекция от стари снимки! New Old Stock представлява албум с фотографии от архивите, върху които няма авторски права. Това означава, че освен да им се насладите от културно любопитство и от чисто естетическа гледна точка, също така можете да ги използвате, когато искате да придадете известен „винтидж” нюанс на сайта или блога си. Какво ще намерите в тази машина на времето: стари влакове с усмихнати кондуктори, индустриални и пасторални пейзажи, как са изглеждали съвременните мегаполиси преди няколко десетилетия.

Подходящо за: илюстрация към текст, цялостен фон

new-old-stock-photo

 

Все още нямате сайт, който да разкрасите? Разгледайте възможностите в нашата класация на онлайн платформи за безплатни сайтове.

 

[Общо: 4    Средна оценка: 5/5]
Откъде да си „откраднем” картинки за сайта: 5 фотобанки с безплатни снимки written by StartWebsiting average rating 5/5 - 4 user ratings